Prečo sa stať pánom svojho času?

Ranné vstávanie do práce, povinné „tešenie“ na šéfa, trénovanie širokánskeho úsmevu a … stres. Aj ty spoznávaš túto bežnú rutinu všedného dňa? Napadlo ti niekedy, že takto žiť nemusíš? Existuje alternatíva, ktorá (dopredu upozorňujeme) rozhodne nie je jednoduchšia, a ani pre každého. Avšak v prípade, že oplývaš samostatnosťou a chceš pocítiť úžasný nával nezávislosti, ktorý môže trvať hoc aj večne, tak je presne pre teba! No čo, zaujala ťa vidina každodenného šťastia a spokojnosti? Super! Teraz prišiel čas na to, aby sme ti povedali, aké body bude zahŕňať tvoja dráha freelancera.

  1. Voľnosť, všade samá voľnosť

Si príliš unavený? Môžeš si pospať o pár minút dlhšie. Máš výbornú náladu? Žiaden vystresovaný vedúci ti ju nezničí. Potrebuješ ísť niečo neodkladne vyriešiť a prerušiť tak svoju prácu? Nikto ti za to nadávať nebude. Tieto i mnohé ďalšie situácie budeš mať pod palcom len ty sám. S veľkou voľnosťou však prichádza aj veľká zodpovednosť. Neber svoje rozhodnutia na ľahkú váhu! Miera prokrastinácie sa práve vďaka voľnosti môže zvyšovať, preto si dávaj na ňu poriadny pozor!

  1. Skvelý pocit z dobre odvedenej práce

Čo je lepšie než pochvala od klienta za skvele odvedenú robotu? Sami nevieme, ako je to možné, ale naše interné štatistiky hovoria, že ako freelancer dostaneš väčšinou lepšiu spätnú väzbu na svoju prácu, než v trvalom zamestnaní. Nie je super opäť počuť, že si to „odmakal“ na výbornú :-)? Práve tento pocit neutíchajúceho entuziazmu ťa bude nútiť pokračovať ďalej. Pozitívne recenzie sa stanú tvojou drogou, ktorej sa nebudeš chcieť vzdať.

  1. Som freelancer a som praktický

Pre firmy začína byť čoraz praktickejšie odmietať ľudí na TPP a miesto toho ich vyberať len na určité projekty, teda krátkodobo. Z tohto hľadiska je freelancer tá najideálnejšia možná voľba. Vieš to ty a zisťujú to firmy a organizácie po celom svete. Tento trend bude aktuálny aj v budúcnosti, preto budeš „praktiš“ voľbou pre každého vždy a všade.

  1. Stane sa z teba odborník aj bojovník

Nakoľko budeš mať pod palcom hneď niekoľko zákaziek naraz, zlepší sa ti rozhľad v danej problematike. Vyhneš sa stereotypu a tvoje mozgové závity budú musieť byť nonstop „online“. Práve vďaka rôznorodým zadaniam sa z teba stane skutočný odborník, ktoré ho len tak ľahko nič nezaskočí. Budeš mať skúsenosti, ktoré ti tvoj „kolega“ z firmy, v ktorej je už 5 rokov a robí tú istú prácu stále dookola, bude úprimne závidieť.

Aby si však takéto objednávky reálne mal, musíš pre to niečo urobiť. Naučíš sa predať sám seba, víťaziť, presvedčiť klienta, že ty si ten, ktorého hľadá. Každý deň ti bude prinášať nový boj, ktorý môžeš vyhrať len na základe vlastných schopností. Bude to zmiešanina jazdy na horskej dráhe, adrenalínu, eufórie, vytrvalosti i odvahy. Prežijú len tí najlepší. Tvoj život bude príliš vzrušujúci na to, aby si sa mal čas nudiť :-).

  1. Naučíš sa zodpovednosti

Keďže si všetko riadiš sám, pod vlastným patronátom a nikto ťa príliš „nebuzeruje“, nastavenie sebadisciplíny je veľmi dôležité. Ľahko môžeš skĺznuť do neproduktívneho dňa, z ktorého sa neskôr stane týždeň a potom… potom zistíš, že si zlyhal. Nebudeš zarábať toľko, koľko si chcel, spokojnosť so sebou samým bude na bode nula a nakoniec to vzdáš. Aby si predišiel tomuto scenáru, vytvor si všeobecný plán všedného dňa. Každý jeden deň si zapisuj, čo musíš stihnúť vykonať a plánu sa drž. Vedieť nakopnúť samého seba je jedna z najťažších vlastností a úloh, no kde je vôľa, tam je cesta.

  1. Je jednoduchšie riešenie naozaj to lepšie?

Všade naokolo stretneš ľudí, ktorí ťa budú presviedčať, že cesta istejšieho zárobku formou stabilného miesta vo firme je omnoho jednoduchšia a lepšia. Máš dve možnosti: buď sa necháš nimi demotivovať a okamžite to vzdáš, alebo ťa nakopnú svojimi rečami a ty sa len uistíš v tom, že chceš ísť úplne inou cestou, ako ti zvesela demonštrujú.

A keď sme tak pritom, veď ty vôbec nemusíš nič riskovať! Pokojne začni svojvoľne pracovať najskôr počas voľného času, keď sa vrátiš z roboty, alebo ešte počas štúdia. Keď sa ti tento „mini biznis“ rozbehne a ty si budeš istý, že sa touto prácou vieš v pohode uživiť, môžeš učiniť ten zásadný krok, a stať sa vlastným pánom.

Priateľu, všetko je to na tebe. Ak si myslíš, že to nie je pre teba a nedokážeš to… nuž, asi máš pravdu a tento článok bol pre teba strata času… alebo aj nie… čo myslíš :-)?

 

Článok pre Vás spracovala  Chestofyl

chestofyl

Komentáre sú uzavreté.