Ako sa stať úspešným freelancerom časť 1: Kontaktujte všetkých, ktorých poznáte

Ako úplne prvú vec, ktorú musíte urobiť, keď sa rozhodnete začať s freelancingom je, že to musíte povedať všetkým. Zahoďte všetok ostych a naberte sebavedomie. Spojte sa naozaj so všetkými. Rodinou, priateľmi z detstva, spolužiakmi zo strednej či vysokej školy, bývalými kolegami. Povedzte im o oblasti, v ktorej chcete pracovať. Povedzte im odkedy chcete začať s prácou na voľnej nohe a presvedčte ich o tom, že je to to najlepšie rozhodnutie.

Oslovte ich na sociálnych sieťach, e-mailom, na osobnom stretnutí. Využite všetky príležitosti, ktoré máte. Času nie je až tak dosť ako si myslíte, pretože niekto vám môže vyfuknúť váš nápad. Budujte si svoju sieť kontaktov. V budúcnosti sa vám môže skutočne hodiť.

Prečo to musíte urobiť? Pretože získate skúsenosti, kontakty a následne môžete získať super referencie, ktoré vám môžu priniesť nové projekty.

Okrem toho nezabúdajte, že stále funguje WOM marketing (alebo v slovenčine jedna babka povedala). Ak vaši priatelia stretnú niekoho, kto bude potrebovať na svoje projekty niekoho, ako ste vy, môžu vás odporučiť.

Ak už podnikáte na vlastnej nohe, ale ešte ste nikoho zo svojho okolia neoboznámili s tým, čo robíte, neváhajte a urobte to. Čím viac ľudí o vás vie, tým lepšie.

Bojíte sa osloviť svojich známych? Vybehnite na networkingovú akciu, prípadne sa pripojte do online diskusií s odborníkmi. Počúvajte, zapájajte sa do diskusií a kto vie. Možno vás neskôr oslovia samotní profesionáli vo vašom odbore.

Foto: Unsplash.com

Komentáre sú uzavreté.