Einstein hovoril “nesnaž sa byť človekom s úspechom. Radšej sa pokús byť človekom s hodnotou.“ A o tom by to naozaj malo byť. Jedine, žeby..

Ocitli sme sa v dobe, kedy sa z každej strany manifestujú rôzne tlaky, a upozorňuje sa spoločnosť, ale aj jednotlivec na dôležitosť hodnôt ( hoci skryte sa to dá nazvať rôzne). Prevažne spoločenských hodnôt, na námestiach, v komunitách, pri stretnutiach, v médiách a sociálnych sieťach.

 Čo sa deje?

Spoločenské hodnoty však vždy vychádzajú z individuálnych nastavení jednotlivcov v skupine. Miera tzv. “vyťaženia spoločnosti” ale aj jednotlivcov dosiahla hranicu, kedy sa na ňu nedá pozerať s toleranciou a to je jedným z mnohých dôvodov, prečo sa deje to, čo sa deje. Čo sa stalo s Einsteinovými slovami a hodnotami?

Vysvetlíme si to na príklade malého obchodu – kedysi ste chodili do obchodu, kde neboli kamery ani bezpečnostná služba. Kedysi asi dávno… no vplyvom okolností, režimu, ľudí – alebo nazvime to “evolúciou” boli zavedené jednotlivé mechanizmy ochrany, aby sa obchodník zabezpečil pred trvalým vynášaním tovaru z poličiek, za ktoré on musel zaplatiť dodávateľovi, aby mal čo predávať (mimo nájmu, práce predavačiek, dani, amortizácie a ďalších asi milión skrytých nákladov súvisiacich s prevádzkou).

Nuž a teraz sa spolu prehupnime do 21. storočia a priamo k nám. Vezmite si, že vytvoríte platfomu ako je jaspravim.sk, ktorá položila základy zdieľanej ekonomiky a mikropráce v čase, kedy si to málokto dokázal reálne predstaviť, pretože cítite potrebu nielen vytvoriť zaujímavý biznis model v podmienkach Slovenska, ale aj spôsob ako by si ľudia mohli privyrobiť, predať svoje služby, svoje produkty – proste vytvoríte kvalitný priestor, kde sa stretne ponuka s dopytom.

Jedným zo základných predpokladov fungovania takejto platformy je vzájomná spolupráca komunity predajcov pri dodržiavaní toho, čo sľúbia a na druhej strane kupujúcich zaplatiť za to, čo si objednajú pri rešpektovaní podmienok užívania, s ktorými jedna aj druhá strana súhlasí.

Keď však manifestujúci jednotlivec, ktorý bojuje za slušnosť v rámci spoločenských udalostí príde domov, zatvorí za sebou dvere, aby mohol otvoriť notebook, ako prvé ho napadne hľadať spôsoby ako obísť systém a nastavené pravidlá fungovania, potom je asi problém zakorenený ešte hlbšie ako sme boli schopní dúfať alebo pripustiť. Slovensko je špecifická krajina, so špecifickým fungovaním a ešte špecifickejším kreatívnym myslením.

Takže priatelia, kolegovia a uživatelia našej platformy, ak chcete zmeniť svet, vždy je potrebné pozrieť sa na toho človeka, ktorému každý deň čistíte zuby, predtým ako budete rozmýšľať nad tým, ako kreatívne obísť systém, ktorý sme vytvorili pre Vás a ktorý s láskou každý deň tvoríme a ako nočné sovy riešime. Tu začína “boj za slušnosť” boj za hodnoty, ktoré majú zmeniť krajinu.

Len je tu jeden problém, ak chceme zmeniť fungovanie spoločnosti, musíme začať od seba. Preto ak chcem aby nás prestali obchádzať naši najvyšší musíme prestať obchádzať systém každý z nás. Príslovie “Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu” už nemôže ďalej platiť, inak sa hodnoty v spoločnosti nezmenia. A je jedno či ide o milióny, stovky EUR, alebo ukradnutnú ceruzku. Ak tieto veci neobjavíme v sebe – budeme musieť riešiť obchádzanie rôznofarebnými upozorneniami na to, aby ste na to cestou náhodou nezabudli :).

Váš tím jaspravim.sk / Mirka

 

 

 

 

 

Komentáre sú uzavreté.