Freelancer – nie je od slova zadarmo …free what?

Súčasnosť nám ponúka mnohé príležitosti, možnosť sebarealizácie a podchytenie pracovného osudu do vlastných rúk. Zrodili sa freelanceri, ktorí sa živia tým, čo ich baví, napĺňa a svojou vášňou „pohlcujú“ aj niekoľko firiem naraz. Rozmýšľate nad najatím jedného z nich? Správna voľba! Že prečo? Čítajte ďalej.

Kto to je, čo robí a koľko papá?

Hoci sa toto pomenovanie skloňuje pomerne často, stále sa nájdu ľudia, ktorí sú v pomykove z názvu „freelancer“ a nevedia, do ktorej časti zoo by ho mali zaradiť (ale keďže sú free, asi sú teda len vo voľnej prírode). Zjednodušene povedané – jedná sa o samostatne zárobkovo činných jedincov či silne individuálnych pracovníkov na voľnej nohe. Väčšinou vystupujú ako živnostníci, prípade „eseročkari“ s jednou osobou. Dalo by sa povedať, že ide o šikovných mini podnikateľov, ktorí robia kvalitnú prácu a teda sú odborníkmi v konkrétnej oblasti. Najčastejšie sa jedná o programátorov, dizajnérov, grafikov, copywriterov, prekladateľov či iných nezávislých „maníkov“.

V zahraničí patria už k stáliciam a súčasné odhady potvrdzujú, že už čoskoro prekročia počet bežných zamestnancov. Dôvod je jednoduchý – freelancer je výhodná „kúpa“ pre všetky strany. Spomínané odhady informujú aj o tom, že každý tretí človek na voľnej nohe je „za vodou“. Takmer rozprávkové, však? Nie však nereálne. Tak, ako to býva u klasických podnikateľoch – všetko závisí len a len na ich zručnostiach a schopnosti presadiť sa.

O tom, prečo sa dať na dráhu freelancera vám prinesieme článok už čoskoro.

Prečo najať človeka na voľnej nohe?

Pre firmu je veľmi výhodný, nakoľko za neho zaplatí v konečnom dôsledku o dosť menej než za klasického zamestnanca. Keďže funguje ako SZČO, všetky odvody si hradí sám. Zároveň ponúka firmám nové riešenia na podporu biznisu, nové myšlienkové pochody, vďaka ktorým vedia nepriamo ovplyvniť a skvalitniť aj strategické myslenie spoločnosti.

Najať ich môžete napríklad na určité obdobie, prípadne na určitú kampaň, alebo objednávku – jednorázovo a pod. Prichádzajú teda len vtedy, keď ich skutočne potrebujete. Nakoľko ide zväčša o ponuku služieb, danú prácu vedia efektívne vyhotoviť z vlastného pracovného zázemia. Ani si neuvedomíte, že ste niekoho najali, a už máte prácu aj hotovú!

Ak potrebujete nájsť odborníka na vykonanie určitej práce v rámci vášho podnikania, práve tieto zdanlivo nenápadné osôbky sú pre vašu firmu tým pravým korením! Neviete, kde ich zohnať? Jaspravim.sk zastrešuje freelancerov z celého Slovenska! Stačí si vybrať, osloviť a možno už zajtra začne spolupráca, ktorá vám zmení váš profesijný život.

Tak čo, pustíme sa do hľadania :-)?

Článok pre Vás spracovala  Chestofyl

chestofyl

 

 

Komentáre sú uzavreté.