Guestblog: Aká veľká má byť vaša finančná rezerva, aby to bolo dobré?

Skúste si predstaviť, že príjem vašej domácnosti je 3000 € a väčšinu peňazí miniete na úvery a prevádzku. A pozrite sa na bankový účet a skontrolujte, či na ňom máte rezervu 18 000 €. Že je to veľa?

Existuje pravidlo, že ak ste zamestnaní, mali by ste mať rezervu na 6 mesiacov života. Ak podnikáte, tak by ste mali mať rezervu na 9-12 mesiacov. 80% ľudí na Slovensku ju nemá. Problémy sa vyplavili najmä teraz, počas pandémie.

Viem, že doteraz tak mnohí nerozmýšľali, lebo ekonomika šliapala, a predstava, že výplata nepríde a situácia na pracovnom trhu bude úplne iná, ako sme boli doteraz zvyknutí, neprichádzala do úvahy. Väčšine ľudí to ani len nenapadlo.

Nuž, ale je to tu.

Dostatočná finančná rezerva môže byť totiž zdrojom nielen finančnej, ale aj zdravotnej pohody. Nebudete v strese a stres je jedným z faktorov, ktorý absolútne a veľmi účinne znižuje imunitu človeka a štartuje depresie alebo vyhorenie.

Prichádza skrátka doba, kedy budeme musieť byť viacej inovatívni a kreatívni. Týka sa to prevencie na všetkých frontoch.

Ja som v marci po vypuknutí koronavírusu skolabovala. Trvalo to dva dni. Dva dni som usedavo plakala a nikto mi nevedel pomôcť. Rodina bola v šoku a nerozumeli, že prečo mi vadí, že budeme 2 týždne doma.

Od začiatku som vedela, že nejde o žiadne dva týždne. Že toto bude veľké. A to tak, ako sme ešte nezažili. V momente, keď ľudia začali šiť rúška a horúčkovito nasávali každú informáciu, lebo sa báli o zdravie, a teda život (svoj alebo svojich blízkych), mne sa v hlave zapol motor prepočítavania.

Chytila som paniku, že ako to bude vyzerať, keď bude celý národ doma tri mesiace. Tri mesiace? Všetci si ťukali na čelo. No, asi som bola veštica. Hneď nato mi volala známa, že či máme rezervy a budeme mať z čoho žiť, pretože štátna pomoc bola tak malá, že sa o žiadnej skutočnej pomoci rozprávať nedalo.

Moja odpoveď bola, že áno. Máme rezervy.

Tak prečo som bola v takej panike?

Bola som v panike kvôli ľuďom naokolo. Analýzy a štatistiky hovoria, že viac ak 80 % ľudí na Slovensku nemá rezervy ani na tri, nie na 6 mesiacov života. Áno, možno si poviete, že čo ma do toho, keď sa ma to netýka.

Ale týka.

Ak 80 % ľudí nemá rezervy a príde ďalšia vlna, tak to pocítia všetky odvetvia. Veď ostatne, niektoré už krachujú na plnej čiare.

Známa na druhej strane mi na konci telefonátu povedala, že možno by bolo dobré, keby ľudia dostali takú rukoväť. Niečo, čo by im pomohlo zamyslieť sa a začať budovať rezervy. Získať inšpiráciu a aj návod na to, ako si budovať rezervy bez toho, aby to výrazne ovplyvnilo ich životný štýl.

Sadla som si a napísala som knihu. Kniha sa volá Kam miznú vaše peniaze. Rozhodla som sa ju vydať sama a verím, že bude mať význam pre stovky a možno aj tisíce ľudí.

Nie, nejde o ďalšiu knihu plnú poučiek. Je to kniha, ktorá je postavená na mojich osobných skúsenostiach. Svoje si v nej nájde skoro každý. Napísaná je štýlom mne vlastným. Miestami je teda aj vtipná…

Môže byť prínosná pre ľudí, ktorí si myslia, že zarábajú málo – a teda logicky, nič nevedia odložiť. Zistia, že vedia. Podrží ich návod a aj Cvičebnica, ktorá je súčasťou knihy.

Dovolím si tvrdiť, že bude prínosom aj pre ľudí, ktorí zarábajú nadštandardne. Keď som dávala čítať rukopis jednej mojej známej, ktorej príjem sa hýbe v tisícoch mesačne, knihu si hneď objednala. Jej rezerva je totiž NULA. Všetky tie peniaze prichádzajú a hneď aj miznú. A ona nevie KAM!

Ak sa vám javí, že by vám mohla kniha tohto typu pomôcť, vám alebo niekomu vo vašom okolí, bude mi cťou, ak podporíte jej vydanie kúpou v predpredaji.

Knihu doručím najneskôr koncom septembra 2020. Garantujem vám, že ak ju budete čítať s porozumením, investícia sa vám vráti okamžite. A, samozrejme, ak si z nej vyberiete niečo do života, vaša rezerva porastie a potom príde len príjemná dilema, kam a ako peniaze investovať.

Knihu si môžete v predpredaji kúpiť priamo tu. www.budeakonebolo.sk
Ďakujem za dôveru,

Martina Valachová

O Autorke:

Som viac ako 30 rokov vydatá. Mám dvoch synov a celý život robím viac, ako by som mala. Som workoholik. Viem, nie je to veľmi populárne, môžem vyhorieť. O vyhorení som čítala veľa a dokonca o tom niekedy aj píšem v rámci Magazínu 40plus, ktorý vediem (www.40plus.sk).

V rámci agentúry www.juicy.sk sa venujem najmä marketingu a PR. V oblasti pôsobenia Magazínu 40plus je mojou hlavnou snahou dostávať témy o diskriminácii v oblasti zamestnania ľudí po 40-ke a inšpiratívne príbehy ľudí po 40-ke medzi širokú verejnosť.

Počas svojej praxe som niekoľko rokov pôsobila aj ako finančná riaditeľka a venovala som sa rozpočtom, plánovaniu a aj účtovníctvu. Okrem toho – celý život sa držím pravidiel, ktoré ma naučila najmä moja babka. Tie pravidlá sú jednoduché. Fungujú a myslím si, že by mohli veľmi dobre zafungovať každému, kto si knihu prečíta. #budeakonebolo

Komentáre sú uzavreté.