Guestblog – Medzinárodný deň virtuálnych asistentiek

Na dnešný den pripadá medzinárodný den virtuálnych asistentiek. Vedeli ste?

Virtuálna asistencia je v našich krajinách stále relativne nový pojem. Poznám len niekoľko šikovných a skúsených žien, ktoré sa touto cestou vydali predo mnou. Poznám viaceré, ktoré tento trend nasledujú a veľmi sa z toho teším. Dopyt stále prevyšuje ponuku a verím, že tento trend ešte nejaký čas potrvá.

Každá jedna žienka, ktorá sa vydala cestou virtuálnej asistencie by vedela rozpovedať svoj osobný príbeh, niektoré dôverne poznám a velmi si ich vážim.

O to viac, že pre mna to nie je len “práca za počítačom”, pre mňa je to o slobode, o posúvaní vlastných hraníc, o sebadisciplíne, o osobnom raste. Vidím to aj na ostatných, ktoré zobrali svoj život do vlastných rúk a rozhodli sa pre túto cestu, ako rozkvitli, ako sa rozvíjajú…

Nie je to však práca pre každého. Ak to myslíte vážne, je to podnikanie ako každé iné. Kým môžete začať pre niekoho pracovať, treba dokonale spoznať svoju ponuku, treba si hladať klientov, starať sa o ne… A tento kolobeh sa nikdy nekončí. Virtuálnou asistenciou nezarobíte miliardu. Dá vám však spokojné žitie, čas na rodinu, slobodu a pokoj v duši.

Nie všetky dni sú ružové, niektoré prinášajú stres a odriekanie, je to tvrdá práca. Inokedy ste odmenená tým, že si môžete robiť doslova, čo chcete. Ísť na relax, na kozmetiku, ku kaderníčke či na nákupy v termínoch, kedy bežní zamestnanci nemôžu. Čiže sa nikde netlačíte, kabínky sú voľné… Napríklad.

I keď to možno niekomu tak pripadá, nie je to práca pre každého. Mám pocit, že v dnešnej dobe vnímame veľa vecí pokrivenou optikou. Za moderné názvy sa dnes ukrýva všetko – každá novootvorená živnosť je startup, chalan s notebookom v kaviarni je digitálny nomád, ten, kto vie nahodiť fotku na instagram, už sa označuje za social media manažera, kto vie otvoriť word je virtuálny asistent… Kiež by bol. Len – pýta si to viac. Vyhral by Arnold Schwarzenegger Mr. Olympia a stal sa tým, kým je, keby dvíhal dvakrát týždenne polkilové činky? No, asi nie. A o tom je to. Tvrdá práca, režim, systém, osobnostné predpoklady.

Hovoril to aj Baťa – „Ak chcete vybudovat veľký podnik, vybudujte najprv seba.“

A ešte tento je dobré mať na pamäti – „Nič som nenadobudol ľahko. Každá vec ma stála tvrdú prácu. Nehľadaj ľahké cesty. Tie hľadá toľko ľudí, že sa po nich nedá prísť nikam.“

A tretí, ktorým túto úvahu uzatváram – „Nikdy si nedaj veštiť z dlaní. Radšej si do nich napľuj a pusti sa do roboty.“

Som vďačná za všetkých šikovných ľudí, za všetky kapitánky svojich vlastných lodí na vlnách virtuálnej asistencie, za všetkých klientov a podnikateľov, ktorí mi dali šancu a tým povedali, “Poď, ukáž, čo vieš!”

Verím, že každá žena na tejto svojej osobnej púti si v tom niečo nájde pre seba – dievčatá, ste hviezdy, žiarite, svietite ľuďom na cestu a dúfam, že nás po tomto svete bude chodiť viac a viac. Pripíjam si na vás takto virtuálne a držím vám palce.

Napísala:  Binna

Foto: Pixabay.com 

Komentáre sú uzavreté.