5 tipov pre freelancerov

So začiatkom roka vám prinášame 5 tipov pre začínajúcich ale i ostrieľaných freelancerov. Vďaka týmto piatim bodom budete môcť vedieť lepšie zvládať prácu na voľnej nohe.

1. Sledujte si čísla

Aj jednoduchá tabuľka vám môže vždy ukázať rýchly prehľad o vašich nákladoch a ziskoch. Aj keď ste začínajúci Jaspravák, skúste si viesť takýto Excel s informáciami, čo ste komu kedy poskytli. Môžete si tak jednoducho urobiť prehľad o sezónnosti či pracovnom zaťažení. Vopred sa tak budete vedieť pripraviť na nasledujúce obdobie, vďaka čomu budete môcť naberať ďalšie objednávky.

2. Majte rezervu

Ak chcete opustiť prácu a poskytovať svoje produkty či služby len na voľnej nohe, vždy majte rezervu aspoň na 6 mesiacov. Vďaka tomu sa vyhnete rôznym nepríjemným situáciám, kedy by ste nemohli zaplatiť napríklad za pomôcky ku výrobe, či nebodaj vlastné živobytie. Rezervu si môžete navyšovať aj počas práce, a to napr. odkladaním malej sumy z každej transakcie.

3. Udržujte svoje online profily aktuálne

Keď máte osobný blog, profil na LinkedIne, stránku na Facebooku, množstvo online portfólií a všetky druhy iných online prezentácií, udržiavajte ich všetky aktuálne. Môže to byť miestami náročné, no nikdy nenechajte svoje portfólio zapadnúť prachom a pravidelne ho aktualizujte o rôzne novinky.

4. Uistite sa, že to čo robíte, vám robí radosť

Vždy budú existovať určité úlohy, ktoré vás nebudú baviť. Byť na voľnej nohe však nemá zmysel, ak vás každodenná práca vo veľkej miere nebaví. Zo začiatku to môže byť náročnejšie najmä kvôli vysokým cieľom a nízkemu objemu práce. Vytrvajte a neskôr si užívajte plody odvedených úloh.

5. Nebojte sa povedať nie

Aj keď sa to môže zdať nepríjemné, nebojte sa povedať nie. Občas sa vám naskytnú situácie, kedy nebudete môcť prijať novú objednávku, pretože ju nebudete vedieť ukončiť v požadovanom čase. Nebojte sa povedať zákazníkovi nie. Môžete ho oboznámiť s vašou situáciou a navrhnúť možnosť zmeny. Nikto vás za to neodsúdi.

Foto: Pexels.com

Komentáre sú uzavreté.