Ak máte radi literatúru alebo študujete španielčinu možno vás zaujme tento príbeh

Na jaspravim sa delí s klientami o svoju kreativitu, rokmi získané skúsenosti znalosťou cudzích jazykov ponúka prekladateľské služby a najnovšie sa môže pochváliť aj  svojím románom Zlato sa čistí ohňom, ktorý práve vyšiel aj v španielskom jazyku.

Eva Mária Rohrman  je autorka, ktorá sa za krátke obdobie zapísala medzi  málo  autorov, ktorým knihu  preložili do iného jazyka.  Za druhý domov si zvolila  Španielsko,  kde vznikal jej román  s názvom  „Zlato sa čistí ohňom“ a v týchto dňoch  vyšiel v španielskej verzii ako „El oro se purifica con fuego“. Oba sa dajú okrem iného zohnať aj na našom portáli.

Prečo práve španielčina?

Rozhodnutie vydať knihu aj v španielčine vzniklo na podnet mojich španielskych kamarátov a známych. Myslím, že za tým bola ich zvedavosť a zdalo sa im to zaujímavé, že niekto z ich okolia píše. V podstate ma tým zaktivovali a tak som oslovila jedno vydavateľstvo v Madride, ktoré následne po prečítaní knihy začalo intenzívne hľadať prekladateľa. Keďže to nebolo vôbec jednoduché rozhodli sa preložiť knihu  priamo vo vydavateľstve.

Môžeš nám prezradiť niečo z deja?

Dej sa odohráva v rozpätí asi dvadsiatich rokov.  V tomto časovom úseku hlavná hrdinka prežíva  veľa vzletov a pádov. Túži po slobode,  ktorú síce už môže zažívať aj v postkomunistickom Československu, ale potrebuje zmeniť prostredie hľadá dobrodružstvo, život v  krajine nepoznačenej dobou, kde by mohla naplniť svoje ambície. Pri tomto hľadaní sa ocitne v nesprávnych a nebezpečných  vodách. Zmieta sa vo víre tanca a napriek tomu, že ju život veľkoryso obdaroval spadne do ľúbostného trojuholníka. Následkom čoho  musí čeliť pálčivým skúškam a prechádza si peklom, ktoré si spôsobila sama. V tom najťažšom období  spoznáva význam skutočnej lásky a viery v Boha.  Všetky útrapy, ktorými musela v živote prejsť, odrazu dostanú  zmysel. Keď prestane myslieť len na seba a vlastné blaho, začnú sa spájať všetky nitky jej zamotaného života. Priamo pred ňou sa objaví cesta, na ktorej nachádza svoje poslanie. 

Kde sa odohráva dej a je v ňom niečo z tvojho života?

Hlavná  hrdinka tak ako aj ja najprv odchádza žiť do Viedne. Tu som aj aj ja strávila  roky štúdiom ekonómie. Druhá časť  sa odohráva na Španielskom Bielom pobreží na mieste, ktoré sa mi stalo druhým domovom, kde okrem písania a prekladov pracujem v realitách.  

Druhú časť knihy na ktorej pracujem tiež na podnet čitateľov, som preniesla do svojho rodiska na Slovensko, ktoré  je  takisto moja srdcová záležitosť, najmä kvôli ľuďom s ktorými udržujem napriek dlhým rokom stráveným  v zahraničí, aktívne kontakty. Každý autor opisuje situácie zo svojho života, momenty, ktoré ho zasiahli, alebo ktoré by chcel zažiť, jednoducho to čo je v ňom čoho je plný a potrebuje zdieľať. Mojím najväčším spúšťačom zdieľania týchto myšlienok nebola iba samotná túžba po slobode, ale aj strata najbližších.  Preto sa možno budú zdať určité kapitoly smutné avšak na konci vás čaká HAPPY END.


Nechajte sa uniesť strhujúcim príbehom plným vášne, emócií i tichého vzdoru a neodbytných otázok, ktoré Vás zasiahnu.

Život plynie rýchlo, nečaká na hodinu, kedy sa naň budete cítiť pripravení. Denne pred nás stavia výzvy, ktoré nemožno obísť. Ani v najhorších situáciách Vás však nenechá bez pomocnej ruky. 

Nechajte sa inšpirovať príbehom, ktorý chce povedať viac!

Komentáre sú uzavreté.