Ako sa stať úspešným freelancerom časť 5: Nebráňte sa komunikácii o cene

Veľa freelancerov pri komunikácii o cene za stanovenú prácu dostane strach. Nemáte sa však čoho báť. Ak ste si vedomí svojich kvalít, nebojte sa nechať si adekvátne zaplatiť. Konkurencia je v akomkoľvek odvetví veľmi vysoká. Ak však viete, čo všetko potrebujete ku práci a koľko času jej venujete, nebojte sa vypýtať si reálnu sumu.

Každý predsa máme rôzne životné i pracovné náklady. Potrebujeme rôznu techniku či vzdelanie. Niekomu stačí Word a niekto potrebuje AutoCad, či rôzne ďalšie programy. Platíte si všelijaké licencie, ktoré sú potrebné ku všetkým projektom? Zahrňte to do ceny. Neustále si zvyšujete svoju kvalifikáciu prostredníctvom rôznych kurzov? Myslite na to pri tvorbe ceny.

Pracujete z domu alebo si šérujete kanceláriu s ďalšími freelancermi? Aj toto je opäť náklad, ktorý môžete zohľadniť pri cenotvorbe za svoje produkty či služby. Ak má klient pocit, že cena je vysoká, ale vidíte, že komunikácia má zmysel, vysvetlite mu, čo všetko cena zahŕňa.

Cena za dodaný produkt či službu totiž nezahŕňa len váš čas. Cena musí zahŕňať aj rôzne ďalšie náklady spojené s tvorbou. Ak to vie niekto spraviť ,,lacnejšie“, tak to pravdepodobne neurobí príliš lepšie. Okrem vašich osobných nákladov do ceny vstupuje i vplyv konkurencie. Ak chcete, môžete byť najdrahším ale aj najlacnejším článkom v konkurencii. Vytvoriť cenu na základe konkurencie je na Jaspravim.sk celkom jednoduché. Spravíte si analýzu ostatných predajcov a na základe získaných údajov si môžete efektívne vytvoriť ideálnu cenu.

Máte pocit, že klienti na Jaspravim.sk vyhľadávajú len lacné služby? Nenechajte sa oklamať. Klienti si radi za kvalitu a férový prístup priplatia.

Svojej cenotvorbe venujte určitý čas. Ak chcete predávať kvalitné služby či produkty za adekvátnu cenu, nechajte si svoje náklady a výnosy prejsť hlavou, zapíšte si ich na papier a neskôr sa ku nim vráťte. Zaiste prídete na ideálnu cenu.

Foto: Unsplash.com

Komentáre sú uzavreté.