Ako vyzerá pracovný deň freelancera?

Dozaista viete, kto je to freelancer. Dnes je freelance práca veľmi rozvinutá a stále sa ňou zaoberá viac a viac ľudí. Kto by predsa nechcel byť pánom svojho času a usporiadavať si veci tak, ako mu vyhovujú? Je to ale určite tak?

Byť freelancerom je skvelé. Má to veľmi veľa výhod a najmä tú, že si všetko riadite sami. V podstate nemáte žiadneho nadriadeného. Máte ale svojich klientov, ktorým chcete dokonale vyhovieť. Takže nie vždy si všetko určujete až tak sami.

Stretnutia s klientmi si musíte prispôbiť tak, aby vyhovovali nie len Vám, ale aj im. Mnohé stretnutia môžu prebehnúť online ale pri niektorých je potrebné osobné stretnutie. Ako freelancer nemusíte mať žiadnu kanceláriu a môžete úplne spokojne pracovať z domu.

Ráno sa zobudíte, naraňajkujete, sadnete za notebook alebo počítač a môžete začať pracovať. Väčšinou sa pracovný deň freelancera začína skontrolovaním si e-mailov alebo dokončením práce, ktorú nestihol dokončiť.

Čo však ďalej s načatým dňom? Ak má kľudnejší deň, môže si spraviť niečo dobré k práci a začať pracovať. To, že nad ním nikto nestojí je síce skvelé, ale niekedy šéf v práci môže byť aj istým druhom motivácie do práce. Takto sa musíte nútiť sami.

Nie všetky dni sú ale takéto kľudné. Sú aj také dni, kedy sa nič nestíha, všetko je zlé a všade mešká. Každý máme takéto dni. Avšak na klientov to nepôsobí príliš profesionálne. Preto sa freelanceri snažia dokončiť prácu minimálne na 110 %. Vžite sa do situácie, kedy máte deň plný pracovných stretnutí a do toho sa vám ešte nakopí veľmi veľa práce či papierovačiek. Ráno sa prebudíte o 6:00, rýchlo sa umyjete, niečo na seba hodíte a utekáte na stretnutia. Jedno je niekde pri dome, ďalšie na druhej strane mesta, tretie inde a štvrté v úplne inom meste. Medzitým sa nestíhate najesť, neviete poriadne ani čo robíte ale snažíte sa to robiť najlepšie ako viete. Time manažment je základom každého freelancera. A ak viete, že neradi pracujete pod stresom a na poslednú chvíľu, budete si musieť vedieť poriadne rozdeliť čas.

Domov prídete až niekedy večer. Už by ste si chceli aj ľahnúť ale v tom si spomeniete, že zajtra musíte odovzdať grafický návrh. Tak teda sa môžete prezliecť, urobiť si pohodli a znova všetko prekontrolovať, prípadne ešte len začať.

Niektorí freelanceri sú nočné sovy. Toto je ďalšia z výhod freelance práce. Môžete pracovať v akomkoľvek čase počas dňa. Ak sa vám cez deň nepracuje príliš dobre, pretože Vás ruší veľa vonkajších vplyvov, kľudne môžete pracovať aj v noci, kedy je všade kľud a tma.

Freelanceri neposedávajú len tak na kávičkách celé dni. Je to práca ako každá iná avšak s rozdielom, že to ako bude vyzerať Váš pracovný deň si v podstate určíte vy.

Ak nechcete pracovať len z domu, môžete si prenajať miesto v coworking centre a pracovať odtiaľ. Atmosféra je tam ideálna na prácu a máte hneď aj miesto, kam si môžete zavolať klientov. Jaspravim.sk odporúča skvelé miesta na freelance prácu, viac si môžete prečítať tu. Ak viete o mieste, kde sa vám dobre pracuje, odporučte nám ho, prosím!

Každopádne, freelance, alebo prácu na voľnej nohe môžu robiť všetci tí, ktorí vedia ponúknuť klientom niečo zaujímavé. Ak sa Vám nepáči súčasná práca, vyskúšajte freelance v menšom napríklad cez jaspravim.sk ako mikroprácu a možno postupom času ostanete len pri tomto.

Ak potrebujete pomoc alebo máte otázky, môžete nás kedykoľvek kontaktovať na info@jaspravim.sk alebo na našom livechate v pracovné dni od 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 (16:00 v piatok.)

Autorka článku: Patrischa 

Článok alebo texty od autorky si môžete objednať tu:

Komentáre sú uzavreté.