DKSOFTS: „Pozdrav a želanie nesmú chýbať v žiadnej správe“

Na portáli jaspravim.sk sa zvyčajne stretávame s jednotlivcami, ktorí by radi prezentovali svoje schopnosti či zručnosti. Raz za čas však môžeme naďabiť aj na šikovnú skupinu ľudí – tím, ktorý sa rozhodol založiť si spoločný účet a zviditeľňovať tak svoje projekty. Aj to je prípad tímu DKSOFTS, ktorý sa venuje nielen programovaniu, ale aj tvorbe vlastného redakčného systému. Daniel, ako súčasť tímu, nám odpovedal na niekoľko otázok.

Na jaspravim.sk máte vytvorený profil ako tím ľudí, čo je pomerne zriedkavé. Koľkí ste a ako to u vás prebieha?

Spočiatku sa vlastne jednalo skôr o akúsi formu marketingu, nakoľko sme začínali dvaja. Postupne sme začali pracovať na zložitejších projektoch, ktoré vyžadovali spoluprácu viacerých hláv – každý mal „svoje pieskovisko“ a utvorilo sa určité jadro. V súčasnosti je nás 5, z čoho traja sme v dennej spolupráci a máme vlastnú kanceláriu.

DK soft 1Ako dlho fungujete spoločne?

Odpoveď je veľmi relatívna. Aj napriek tomu, že jadro tímu zostalo nezmenené viac než rok, dosť ľudí sa pri ňom už stihlo za túto dobu vystriedať. Dá sa povedať, že spolupracujeme zhruba dva roky, ale individuálne sa programovaniu venujeme poniektorí už takmer dekádu.

Ako sa vám na jaspravim.sk predáva?

Výborne. Objednávky nám chodia a so systémom Jaspravim sme spokojní.

 Ktorá objednávka vo vás najviac zarezonovala?

Raz nás oslovil spolumajiteľ istého videoportálu, ktorý potreboval „zoptimalizovanie“ webovej stránky z hľadiska rýchlosti. Web bol zle vyladený a dochádzalo k extrémnemu vyťažovaniu PC až do takej miery, že na slabšom stroji bol prakticky nepoužiteľný. Prvý šok prišiel pri otvorení webu a druhý pri nahliadnutí do systému ako takého. Po dlhšom boji sa nám však podarilo celú databázu (s takmer tisíckou video streamov) importovať do nášho vlastného systému, špeciálne upraveného pre potreby klienta. Dodnes portál beží na našom systéme a už s takmer štyrmi tisíckami video streamov má približne 10 násobne menšiu dátovú veľkosť databázy.

Vyvíjate vlastný redakčný systém DKpress a DKstore. Ako ste k tomu nápadu prišli a koľko času ste nad vývojom strávili?

Vyvíjať vlastný redakčný systém sme začali takmer okamžite, niekoľko mesiacov sme tvorili webové stránky postavené na WordPresse, ten bol pre nás však málo flexibilný a klienti potrebujú takmer vždy systém prispôsobiť.

Vývoj prebieha v podstate neustále, začiatkom roka 2017 sme začali nasadzovať už štvrtú verziu (rozumej kompletne nanovo vytvorený systém), ktorý budujeme na svetovo najpoužívanejšom PHP frameworku – Laravel.

DK soft

Čo robíte podľa vás inak ako konkurencia, vďaka čomu si vás zákazníci všimnú a obľúbia?

Snažíme sa o profesionálny prístup, pozdrav a želanie nemôže chýbať v žiadnej správe.

Aj v tomto odvetví platí, že je dôležité nezaspať na vavrínoch. Rozmýšľate teda nad vývojom ďalších, nových vecí, projektov?

Samozrejme, neustále sa tlačíme do nových vecí a snažíme sa prekonávať strach z neznáma. Ako veľký krok vpred vidím aj už vyššie zmienený prestup z nášho vlastného frameworku na Laravel či nový fresh koncept grafiky, na ktorom sme začali pracovať a začneme ho nasadzovať spolu s novou verziou systému tento mesiac.

Radi by sme sa zároveň poďakovali projektu Jaspravim.sk a jeho zakladateľom, ktorí nám vďaka ich nápadu dali príležitosť rozbehnúť sa, ktorú sa nám podarilo úspešne využiť.

Komentáre sú uzavreté.