GUESTPODCAST: Prečo ženy nevedia otehotnieť prirodzenou cestou?

Hovorí sa o epidémii neplodnosti. Čím to je?

Na otázky Martiny Valachovej, ktorá vedie podcast s názvom ODZNOVA – Praktický sprievodca životom odpovedal MUDr. Martin Petrenko

Neplodnosť je celosvetový problém, nielen otázka rozvinutých krajín. Celosvetové kongresy odbornej spoločnosti ESHRE majú každoročne 10 – 11 tisíc účastníkov z celého sveta, čo samo o sebe hovorí, že je to naozaj globálny problém.

Tejto epidémii predchádzal náš životný štýl, to, ako sa správame k životnému prostrediu, taktiež náš pôžitkársky spôsob života, pretože všetko chceme mať hneď a ľahkou cestou, avšak všetko ide na úkor potomstva.

Viac ako 50 % problémov, ktoré stoja za neplodnosťou, majú na svedomí muži. Prečo to tak je, čo sa to s mužmi deje?

Muži to nerobia schválne. Všetci sme vystavení životnému prostrediu, v ktorom žijeme. Reči o úzkych nohaviciach sú malichernosťou v porovnaní s tým, že sa napchávame mäsom, ktoré je plné antibiotík a hormónov, zeleninou plnou pesticídov, insekticídov a inej chémie, dýchame vzduch, ktorý je nedýchateľný… Mužské spermie sú veľmi citlivé na škodliviny, z čoho vyplýva aj to, že za posledných 30 rokov sa znížila plodnosť mužov asi desaťnásobne.

Preto hovoríme o epidémii. V dnešnej dobe už ani spermie mladých mužov nie sú dostatočne pohyblivé alebo je ich malé množstvo. Dnes už aj naši 25-30-roční muži majú nepriaznivé výsledky vyšetrenia spermiogramu.

Podľa analýz a prieskumov, mladí ľudia strácajú aj záujem o sex ako taký. Čo si o tom myslíte?

Začiatkom tohto roka bol v Prahe významný európsky sexuologický kongres, v rámci ktorého veľmi veľa odborníkov hovorilo práve o tomto probléme. Mladí ľudia sú dnes leniví súložiť, mladý muž príde domov, pustí si porno vo svojej izbe, za 5 minút je vymasturbovaný a potom do rána hrá počítačové hry na celosvetových sieťach. Nechce sa mu už venovať pozornosť svojej partnerke, rozprávať sa s ňou, venovať jej pozornosť,  kúpiť kvety, pozvať ju trebárs na večeru či do kina…

Mladým mužom, a možno aj mladým ženám, sa zdá táto „nadbytočná aktivita“ okolo prípravy k romantickému sexu v tomto zmysle zbytočná, prevláda virtuálna realita. Škoda, že tieto príjemné a romantické aktivity miznú zo vzťahov medzi mladými ľuďmi. Tieto závery vyplynuli z mnohých štúdií a prieskumov.

Celý rozhovor si môžete vypočuť tu…

Komentáre sú uzavreté.