Ako sa stať úspešným freelancerom časť 7: Vzdelávajte sa

Vzdelanie a napredovanie vo svojom sebarozvoji je pri freelancingu veľmi podstatné. Vy sami sa prezentujete prostredníctvom kvality vašich produktov a služieb. Vzdelanie nikdy netreba podceňovať, pretože na trhu sa vždy nájde niekto, kto vás môže rýchlo predbehnúť. Preto nezaspite na vavrínoch, ale stále sa zdokonaľujte.

Ak ste si plne vedomí svojich nedostatkov, hor sa do nápravy! Nechcete chodiť na drahé kurzy? Ani nemusíte. Niekedy stačí napríklad na zlepšenie komunikácie s klientmi i obyčajné čítanie kníh či článkov o tom, ako správne komunikovať. Neviete ako niečo nové vyrobiť? Pozerajte rôzne videá a zbierajte inšpiráciu.

Vzdelávanie by ste mali mať na prvom mieste. Vďaka kvalitným vedomostiam a skúsenostiam budete vedieť poskytnúť kvalitné produkty a služby. Máte pocit, že nemáte čas na samovzdelávanie? Vyčleňte si napríklad jednu hodinu týždenne, kedy si budete čítať niečo užitočné, rozvíjať svoje znalosti cudzieho jazyka alebo rôzne ďalšie zručnosti. Hodina týždenne vás v ničom neobmedzí. Práve naopak, týmto krokom môžete predbehnúť konkurenciu. Niekedy stačí i pozorné sledovanie filmov k tomu, aby ste sa naučili niečo nové. Týmto spôsobom môžete odsledovať rôzne obchodné praktiky, ktoré sa vám páčia a presunúť ich do svojho freelancovania. Všetci klienti chcú predsa jednať so skvelými a uvedomelými predajcami. Buďte takým predajcom i vy.

Myslíte si, že vy sa už nemusíte vzdelávate? Túto myšlienku rovno zahoďte. S novými vedomosťami vám narastie chuť po ďalších vedomostiach, vďaka ktorým možno budete môcť ponúkať i ďalšie produkty či služby.

Vaše vzdelanie je len a len na vás. Ak máte chuť a pár voľných minút, investujte ich do svojho vzdelania. Všetok investovaný čas do vzdelávania a napredovania sa vám jedného dňa môže vrátiť, napríklad aj vo forme zaujímavých spoluprác. Ak sa nechcete vzdelávať sami, vytvorte si skupinku ľudí, s ktorými sa spoločne potiahnete. Ve dvou se to lépe táhne a takisto to platí aj pri učení sa nových vecí. Vzájomne sa motivujte a odovzdávajte si svoje vedomosti.
Foto: Unsplash.com

Komentáre sú uzavreté.