GUESTPODCAST: Máte sedavé zamestnanie a beháte? Pozor na kĺby!

Veľa ľudí z oblasti freelance sa venuje športu. A robia dobre. Sedavé zamestnanie totiž degeneruje telo a môže viesť k vážnym problémom. Veľa o tom vedia aj ortopédi a fyzioterapeuti.

Mnohí z nás sa v poslednej dobe venujú hlavne behu. Ale. Vieme behať správne? Ako športovať a neubližovať si?

MUDr. Tomáš Jakubík je členom tímu Clinica Orthopedica, ktorá sa úzko špecializuje na všetky ochorenia pohybového aparátu dospelých pacientov a tvorbu komplexných podmienok na rýchlu a nadštandardnú diagnostiku, liečbu a zdravotnú starostlivosť.

Pán d:oktor. Prečo ľudia trpia bolesťami pri športe a najmä behu?

Beh je relatívne ľahko prístupný šport a „stretávame sa“  s ním často aj na našej klinike. Treba si totiž uvedomiť, že beh nie je iba o tom behaní, ale najmä o správnej technike behu. Taktiež je dôležitá svalová zdatnosť, a to kvôli tomu, aby pohybový aparát pri behu nebol zaťažovaný len zo strany kĺbu, ale sval by práve mal odľahčiť kĺb.

Najväčším problémom je ale povrch, po ktorom beháme – čím tvrdší, tým väčšia záťaž. Toto by ľudia mali zohľadňovať najviac.

Aj beh po lese znamená záťaž, ak beháme po trase, po ktorej už behalo veľa ľudí a takýto povrch je teda tiež už tvrdý. Často sa potom stretávame s bolesťami palcov na nohách, kde veľmi často prichádzajú artrózy, chrupaviek pod jabĺčkami v kolenách, bolesťami v oblasti chrbtice pri nesprávnom držaní tela pri behu. Ďalším dôležitým prvkom je kvalitná bežecká obuv. Čo však odporúčam, je dôsledná príprava s trénerom (ideálne).

Chcete sa vyhnúť problémom? Celý rozhovor nájdete tu:

Komentáre sú uzavreté.