Top 3 webov, kde je programovanie skutočná hračka

Vedieť dobre a efektívne programovať nie je vôbec jednoduché. Na napísanie funkčného zdrojového kódu potrebuje človek určité odborné vedomosti. Dnes sú však nástroje na výučbu programovanie na dosah ruky. Existuje veľa webových stránok a aplikácií, ktoré dodajú vedomosti v kódení aj úplným začiatočníkom. Dovoľte mi predstaviť vám TOP 3 z nich:

programovanie

1.     Codeacademy

Codeacademy je jedno z najvyužívanejších a najpopulárnejších miest, ktoré je vhodné pre programátorov začiatočníkov. Je to webová aplikácia, ktorá umožňuje učiť sa rôzne programovacie jazyky pre vývoj webových stránok a aplikácií. Naučiť sa na tu môžete HTML, CSS, jQuery, PHP, Ruby či Python. Prostredie je používateľsky veľmi priateľské. Kurzy obsahujú cvičenia, ktoré keď zvládnete, dostanete odmenu vo forme virtuálnej medaily. To vás donúti premýšľať nad kódom efektívne a nenecháte to tak hneď po vyriešení prvého problému. Nevýhodou môže byť, že úlohy sa vám budú zdať jednoduché a bude vám chýbať väčšia náročnosť.

koding1

2.     Codewars

Codewars je veľmi zaujímavá aplikácia. Obsahuje kurzy na výučby jazykov PHP, Swift, Java, Javascript, C, C++ a ďalšie. Kurzy sú zaujímavé tým, že majú názvy podľa japonských bojových umení. Napríklad Kata alebo Kumite. Každý z kurzov má svoju úroveň. Zadania obsahujú opis, vstupné hodnoty a od vás očakávajú výstupné hodnoty. Vyriešením problémov a dopracovaním sa k správnym výstupným hodnotám sa posúvate medzi cvičeniami. Výhoda oproti Codeacademy je tá, že tu nájdete aj náročnejšie kurzy. Študenta, ktorý sa chce naučiť programovať zaujme profesionálne prostredie, real-time editor, do ktorého sa píše zdrojový kód.

koding2

3.     CodeCombat

Ak sa chcete naučiť programovať a ste aj fanúšikom hier, tak tento nástroj je presne pre vás. Základná idea je postavená na riadení hry. Obrazovka je rozdelená na viac častí. Na pravej strane sa nachádza editor a na ľavej strane je labyrint s postavičkou, avatarom, ktorú ovládate písaním kódu v editore. CodeCombat vytvára pocit riadenia skutočnej hry, čoho dôkazom je aj vysoká grafika, na ktorej si tvorcovia dali záležať. Podobne ako aj u Codewars, výhoda je prechádzanie levelov a zvyšovanie náročnosti zadaní.

koding3

BONUS: CodePen

CodePen je nástroj pre skutočných fajnšmekrov a trend-setterov v oblasti webových stránok a webových aplikácií. Obsahuje knižnicu s množstvom zaujímavých „fičúrok“, ktoré si môžete otestovať, naživo v editore zmeniť a použiť. Tak isto tu nájdete skvelé tipy a triky na tvorbu interaktívnych vecí či šablón.

koding4

Autor: Patrik Mäsiar / PatrikMaSSo

Foto zdroj: stocksnap.io, codeacademy.com, codewars.com, codecombat.com, codepen.io

 

Komentáre sú uzavreté.